Szent István – egy ország születése

A Szent István - Egy ország születése rockopera első alkalommal látható a Kecskemét főterén. Budapesten elsőként 2007-ben, a Hősök terén mutatták be nagy sikerrel tízezer néző előtt Czomba Imre zenéjével.

A 2016. évi ünnepségsorozat alkalmából átdolgozott látványos táncfantázia énekesek, táncosok, tűzművészek, gólyalábasok szereplésével narratív módon idézi fel az ország alapítását a honfoglalástól 1083. augusztus 20-ig, István király Szent László uralkodása alatt történő szentté avatásáig. Bemutatja az ország születésének történetét, elsősorban István király Imre fiához intézett intelmeit helyezve a középpontba, melyet először most zenésítettek meg.

A különleges előadás érdekessége, hogy a darabban feltűnik a Szent Korona másolata is, a koronázási palásttal és a jogarral együtt. Már-már önálló szereplőként jelenik meg az előadásban tűz: hol az otthon melegét, hol sámánok jóshelyét, hol pedig a harcok hevét vagy épp a megtisztulást szimbolizálja a jelenetek során. Az előadás egyik csúcspontja a kenyér szentelésének ünnepsége. Természetesen nem hiányozhat a ló sem a színpadról.

Koreográfus: Paár Tibor, Barna István

Zeneszerző: Czomba Imre

Rendező: Meskó Zsolt